7. Συνεργασίες
Οι συνεργασίες στις δημοσιεύσεις σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς και η εξέλιξή τους στη διάρκεια της δεκαπενταετίας 2007-2021 παρουσιάζονται στο Διάγραμμα 7.1. Για το έτος 2021, σε αντίθεση με τα ποσοστά δημοσιεύσεων με διεθνείς συνεργασίες και με αποκλειστικά διεθνείς συνεργασίες παρατηρείται ότι τα ποσοστά δημοσιεύσεων με ελληνικές συνεργασίες και με αποκλειστικά ελληνικές συνεργασίες από μόνο ένα ελληνικό φορέα αυξάνονται.
Κατά την περίοδο 2007-2021, οι επιστήμονες από ελληνικούς φορείς συνεργάσθηκαν για τη συγγραφή δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης με επιστήμονες από χώρες σε όλο τον κόσμο (βλ. χάρτη Διαγράμματος 7.2). Ο μεγαλύτερος αριθμός συνεργασιών καταγράφεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Στο Διάγραμμα 7.3 παρουσιάζεται η ανά έτος η εξέλιξη του αριθμού των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης που πραγματοποιούνται με ελληνικές, με διεθνείς και χωρίς συνεργασίες κατά την περίοδο 2007-2021.
Σύμφωνα με το Διάγραμμα 7.4, ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης εντοπίζεται σε δημοσιεύσεις με διεθνείς συνεργασίες οι οποίες ανήκουν στον τύπο Gold (12.859). Μικρότερος αριθμός δημοσιεύσεων εντοπίζεται σε επιστημονικές εκροές οι οποίες συγγράφονται χωρίς καμία συνεργασία, με τον τύπο ανοικτής πρόσβασης Hybrid να συγκεντρώνει τις λιγότερες δημοσιεύσεις (324).
Εστιάζοντας στη πενταετία 2017-2021 (βλ. Διάγραμμα 7.5), οι μεγαλύτερες τιμές του σχετικού δείκτη απήχησης στα περισσότερα επιστημονικά πεδία αφορούν δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης που έχουν προκύψει μέσω διεθνών συνεργασιών. Εξαίρεση αποτελεί το πεδίο "humanities and the arts" στο οποίο μεγαλύτερη τιμή έχει ο σχετικός δείκτης απήχησης ο οποίος αφορά δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης που έχουν προκύψει απο ελληνικές συνεργασίες.